Exfolieren…wat is beter een scrub of peeling?
Om een mooie egale en zachte huid te krijgen is het verwijderen van dode huidcellen heel belangrijk. Elke dag laat je huid duizenden dode huidcellen los, uiteraard worden deze van binnenuit weer aangevuld, zo schuift het rijtje telkens een stukje op. Helaas blijven er regelmatig dode huidcellen ‘kleven’, waardoor je huid er wat dof en vaal uit kan zien.
Om dit natuurlijke huidvernieuwingsproces te helpen en zo een mooie stralende huid te krijgen en te houden, dien je regelmatig die dode huidcellen te verwijderen. Het verwijderen van dode huidcellen noemen we met een mooi woord: exfoliëren.
Een exfoliant is dus een product waarmee je die dode huidcellen verwijderd, dit kan een peeling of scrub zijn. Deze worden overigens nogal eens door elkaar gehaald.
Wat is het verschil tussen peeling en scrub?
Een peeling bevat geen korreltjes. Het bevat een natuurlijk (of niet schadelijk) chemisch stofje, die de dode huidcellen als het ware losweekt. Een enzymatische peeling (lysing) of fruitzuurpeeling is hier een mooi voorbeeld van.
Een scrub bevat een korreltje en verwijderd de dode huidcellen door het schuren met deze korreltjes over je huid. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk scrubdeeltjes (en geen microplastics die zeer belastend zijn voor het milieu), zoals frambozenpitjes in de Payot Douceur Framboise. Let er wel op dat de korreltjes niet te grof zijn in een gezichtsscrub, dus gebruik alsjeblieft geen bodyscrub voor je iets dunnere en gevoelige gezichtshuid.
Wat is een fruitzuur peeling?
Er bestaan veel ingrediënten met een exfoliërende werking. De meest gebruikte zijn fruitzuren (Alpha Hydroxy Acids = AHA) en salicylzuur (Beta Hydroxy Acid = BHA). LET OP: Salicylzuur is niet geschikt als je een aspirine allergie hebt!
Daarnaast worden ook vaak Glycolzuur (Glycolic Acid), Amandelzuur (Mandelic Acid) en Melkzuur (Lactic Acid) gebruikt.
De zuren in deze peelings versnellen de afschilfering van de hoornlaag, hierdoor worden de collagene en elastine vezels (zorgen voor elasticiteit en stevigheid van je huid) in je huid gestimuleerd om mooie nieuwe cellen te maken. Je huid ziet er dus gladder, steviger en egaler uit dan daarvoor. Het effect van een fruitzuurpeeling is opeenstapelend. Dit betekent dat het resultaat verbeterd naarmate je vaker de peeling ondergaat. In een lichte concentratie zijn de AHA/BHA en Glycolzuur peelings ook voor thuisgebruik, maar voor het rigoreuzere werk zul je naar een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste moeten gaan.
DermaQuest heeft bijv. een mooie reiniging met Glycolzuur. Deze kun je, afhankelijk van je huidtype, dagelijks tot 3x per week gebruiken voor een optimaal resultaat. Of wat dacht je van een mild fruitzuurmasker die in 3-5 minuten je huid zuivert tot diep in de poriën door pompoenextract en de combinatie van melk- en amandelzuur je huid direct een frisse stralende teint geeft.
Wat is een enzymatische peeling?
Dit is een eiwitsplitsende peeling zonder korrel. Ze worden ook wel lysing genoemd. De dode huidcellen worden op milde wijze losgeweekt, waardoor deze vorm van peelen uiterst geschikt is voor de (over)gevoelige huid.
Hoe gebruik je een peeling, lysing of scrub?
Breng na je reiniging de peeling, lysing of scrub aan op een licht vochtige huid. Laat de peeling of lysing gewoon even inwerken.
Een scrub kun je met vochtige vingers en met kleine ronddraaiende bewegingen inmasseren, zo krijg je het beste resultaat zonder je huid te beschadigen.
Spoel af met lauwwarm water en breng je serum en dag-/nachtverzorging aan.
Let op: Wel belangrijk om niet te vaak te scrubben of te peelen, maximaal 2x per week is echt voldoende, anders kan het juist averechts werken. Te vaak scrubben kan dan juist huidirritatie geven, waardoor je huid onrustig kan worden.